Orientacions per al professoratDemanar amb antel·lació a l'alumnat que dugui el material.
El model deixa clar com funciona: el globus taronja actua de diafragma, en estirar-lo es fa "el buit" a la cavitat toràcica i entra aire de l'exterior. És important que en algun moment es tracti el concepte de pressió atmosfèrica i diferència de pressions.
Tot i que es proporciona a l'alumnat un model del que ha de fer, aquesta pràctica també es podria fer demanant als alumnes que s'inventessin un simulador a partir d'aquests materials. Mostrar o no el model es pot fer servir com a mesura d'atenció a la diversitat.
Aquesta activitat es pot complementar/continuar amb la micropràctica Efectes del tabac

Guió per a l'alumnat1. Introducció

Hauràs sentit parlar de les apnees: moments en què, per alguna raó, els nostres pulmons deixen de respirar. No li passa a tothom, però hi ha gent que pateix apnees durant la nit: el sistema nerviós d'oblida durant uns segons de respirar, i la persona es desperta de cop i volta amb la sensació d'estar-se ofegant. De vegades, es resol amb cirurgia, de vegades amb millors hàbits quotidians. En tot cas, el que és normal és que els nostres pulmons facin que, incansablement, tota la nostra vida, que entri i surti aire dels nostres pulmons.
En aquesta pràctica descobriràs com funcionen els pulmons i perquè deixen de funcionar quan deixen de fer-ho.

2. Objectius

Entendre les parts del sistema respiratori dels vertebrats i el seu funcionament.

3. Coneixements Previs

El sistema respiratori en els vertebrats està format per els pulmons, la tràquea i els bronquis, però també hi participen les pleures, les costelles i el diafragma.

4. Materials

  • Dos globus grans , un de rosa i un de taronja (els colors són importants, es poden trobar en les botigues de llaminadures)
  • Una ampolla de plàstic de 1,5 L, buida.
  • Tisores

materials.jpg
per a fer la pràctica només calen tisores, dos globus grans i una ampolla d'aigua de plàstic de 1,5 L, buida.


5. Procediments

Observa el model de simulador. Organitza't per a aconseguir fabricar-ne un de semblant que funcioni.
acciorespirador.jpg
En mostrar el model, aprofitar perquè vegin com s'acciona, estirant el globus taronja.

6. Activitats


  • Fes una llista dels passos que heu seguit per a construïr el simulador, pensant que en que seguint aquests passos, l'hauria de poder construïr algú que fos cec (haureu de prover-ho tancant els ulls).
  • Prova de fer anar el simulador que has construït, i comprova que funciona. Explica quina part del sistema respiratori representa cadascun dels elements que has fet servir per a construïr el simulador.
  • Tenen músculs els pulmons?
  • Fem força per deixar anar aire, o per agafar-ne? Explica la teva resposta fent servir obligatòriament les paraules buit, estirar, entrar aire, relaxar, en canvi, d'aquesta manera, treure aire.
  • Mesura aproximadament quina capacitat tenen els pulmons d'algú de la teva edat. Calcula quantes vegades agafa aire cada minut respirant a un ritme normal. Busca quina és l'esperança de vida al teu país. A partir d'aquestes dades, calcula, en total quant aire mouen els pulmons d'una persona que visqui un temps de vida normal al llarg de la seva vida.
  • Troba la densitat de l'aire. Quants kg d'aire mouen els pulmons al llarg de la vida?


Referències


Vídeos demostratius dels funcionament de simuladors semblants a l'elaborat en aquesta pràctica.
http://es-es.facebook.com/video/video.php?v=3396156309445
http://www.youtube.com/watch?v=23xsutqpips&feature=related